Sari navigarea

Președintele trebuie să redevină ceea ce Constituția îi prescrie să fie, un factor de încredere, un factor de echilibru, un factor de mediere, nu doar între instituțiile statului, nu doar între partidele politice, nu doar între partidele, sindicatele, organizațiile nonguvernamentale oficiale ci, în general, între stat și cetățean. Aceasta este principala obligație a președintelui României și această obligație este prima pe care mi-o asum: aceea de a fi, așa cum s-a spus aici, un om de stat și nu un om de partid.
crin antonescu

sursa: http://www.crinantonescu.ro/articole/43/St-n-puterea-noastr-s-schimb-m-puterea-lor.html

Un Crin ofilit

23.05.2000
[…]

Pe scurt, totul a pornit de la nemultumirea conducerii ministerului ca nu i se asigura destule locuri in delegatia Romaniei la Jocurile Olimpice, care vor avea loc in septembrie, la Sydney. Presedintele COR, Ion Tiriac, declarase inca din iarna ca locurile puse la dispozitie gratuit de organizatorii Olimpiadei sint in numar redus si prefera ca acestea sa fie ocupate de persoane cu atributii foarte precise in delegatie, nu de personaje politice care sa mearga la Sydney pur si simplu in excursie. „Pentru a da un bun exemplu, eu insumi imi voi plati deplasarea si cazarea in Australia din banii proprii, lasind locul in delegatia Romaniei unui medic, antrenor ori responsabil cu organizarea deplasarii”, a spus Tiriac. In aceeasi nota, el a comunicat Ministerului ca poate oferi reprezentantilor acestuia patru locuri in delegatie, dar costul acestora va trebui suportat de MTS, pentru a nu impovara bugetul si asa mic al COR. Reactia ministrului Crin Antonescu a fost aproape copilareasca: simtindu-se jignit ca nu i se acorda importanta cuvenita, acesta a anuntat, cu un orgoliu demn de cauze mai bune, ca nimeni din minister, nici macar el, nu va mai merge la Sydney, preferind sa urmareasca Jocurile Olimpice la televizor.

Pueril sau nu, acest duel al declaratiilor de la distanta, care face deliciul presei, a scos la iveala marile probleme ivite in colaborarea dintre cele doua organisme de conducere ale sportului romanesc, pina acum doar banuite. Fara a incerca sa culpabilizam vreuna din parti, convinsi ca vina pentru aceste disfunctionalitati de comunicare apartine ambelor tabere, merita sa incercam a vedea ce au realizat COR si MTS in folosul sportului romanesc. Impresia generala este ca ministrul Crin Antonescu se afla la originea succeselor din ultimul timp ale performerilor nostri, in timp ce Tiriac a impins inainte miscarea olimpica de la noi numai prin vorbe. Observind insa cu atentie activitatea celor doua foruri in ultimii ani, se poate vedea ca este vorba, pur si simplu, de o campanie de imagine mult mai buna a ministrului.

Crin Antonescu a fost vazut mereu intimpinind la aeroport sportivii nostri medaliati la diferite Campionate Europene ori Mondiale, inminindu-le buchete de flori si plicuri cu bani. A fost prezent in salile de sport si pe stadioane la cele mai importante evenimente competitionale, iar, daca a fost nevoie, nu a ezitat sa tina speech-ul de complezenta. Dincolo insa de aceste aparitii publice menite a-i tine ridicata cota politica, ministrul nu are a se mindri cu prea multe realizari in mandatul sau: a facut uitat cel mai mare scandal de coruptie din sportul romanesc, cel al complexului sportiv de la Piatra Arsa; a evitat sa ia o atitudine in scandalul mai recent al afacerilor suspecte in care sint amestecati subalternii sai din minister; nu a stiut sa aplaneze conflictele aparute in timp in sinul federatiilor de box, gimnastica, tenis ori rugby; a adus in pragul esecului tentativa Romaniei de a gazdui Campionatul European de handbal feminin; singura initiativa legislativa cu adevarat importanta promovata – aceea de a introduce in Legea Sportului o prevedere prin care fostii medaliati olimpici si mondiali aflati intr-o situatie grea sa fie ajutati financiar – a fost initiata de Comitetul Olimpic Roman.

In acest timp, aparind mult mai rar la televizor, Tiriac a reusit, pentru prima oara dupa multi ani, sa asigure conditii decente de pregatire sportivilor din loturile olimpice care vor concura la Sydney. A atras un numar important de sponsori in jurul COR, astfel incit acest organism sa se poata prezenta la JO cu demnitate si sa asigure premii si recompense atractive pentru romanii care vor lua medalii la Antipozi. Mai mult, a initiat un foarte valoros proiect de sprijinire a miscarii olimpice, prin infiintarea unei loterii olimpice care sa sustina COR, dar proiectul a fost respins imediat de politicieni, pe motive numai de ei stiute. Si nu am auzit atunci ca PNL, partidul ministrului Crin Antonescu, sa fi facut nota discordanta in aceasta atitudine generala.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/editorial/un-crin-ofilit~ni1as5

Conflictul MTS – COR ia amploare

18.05.2000
– In urma declaratiilor ministrului Tineretului si Sportului, Crin Antonescu, cu ocazia conferintei de presa din data de 16 mai 2000, presedintele Comitetului Olimpic Roman, Ion Tiriac, ne-a remis, ieri, urmatorul text
Comunicat

Cu profunda mahnire am aflat de decizia „irevocabila” a conducerii politice a Ministerului Tineretului si Sportului de a nu lua parte la Jocurile Olimpice de la Sydney.

Este consternant ca intr-o perioada in care toate energiile sportului romanesc sunt concentrate spre pregatirea Jocurilor Olimpice, guvernantii romani cu atributii in domeniu sufera de o criza de autoritate, hotarasc, fara preaviz, un „boicot olimpic” si intra intr-o forma ciudata de „greva olimpica”. Romanii iubitori de sport care au citit declaratiile de ieri, probabil au fost nedumeriti.

Avand in vedere ca declaratiile au un oarecare ton vindicativ, amestecandu-se planurile si ordinea evenimentelor in timp, putina cronologie ar putea lamuri lucrurile:

Prin adresa nr.19 din 7.1.2000, MTS solicita 7 (sapte) acreditari la JO Sydney. In cadrul unei discutii, i s-a explicat politicos domnului ministru care este sistemul de acreditare conform Chartei Olimpice si prevederilor Comitetului de Organizare al Jocurilor Olimpice de la Sydeny (SOCOG), aratandu-se ca acest numar este prea mare, si ca aceasta structura numeroasa ar afecta posibilitatea participarii unor tehnicieni (antrenori, medici sportivi etc.) in delegatia olimpica.

Dupa acest dialog de la mijlocul lunii ianuarie, comunicarea dintre cele doua institutii a fost afectata intr-atat, incat MTS s-a dat complet la o parte de la organizarea Casei Romaniei, proiect fata de care manifestase initial disponibilitate (conform adreselor MTS 35/28.01 si COR 39/31.01.2000).

Se pare insa ca mania conducerii MTS a fost declansata de recenta scrisoare a COR semnata de Secretarul General (nr.209 din 9 mai 2000) prin care se solicitau datele personale pentru 4 oficiali din partea MTS, respectiv ale ministrului, invitatului sau si celor doua persoane din anturaj, la care, prin pozitia sa, dl. Crin Antonescu era indrituit. Totodata se precizau si costurile legate de aceasta participare, totalizand cca. 16.300 USD.

Nu stim exact ce i-a suparat mai tare pe conducatorii din MTS: solicitarea Comitetului Executiv al COR de a ni se retroceda Complexul Sportiv National Poiana Brasov, faptul ca devenea clara posibilitatea participarii cu numai patru persoane din partea MTS la Olimpiada, sau suma de bani pe care trebuiau sa o plateasca (nu ei personal…).

Oare domnii de la minister uita ca declaratiile publice, privind dorinta de colaborare, inseamna respect reciproc si onorarea obligatiilor?

Se gandesc oare ca sportul trebuie si el transformat intr-o arena a luptei politice pentru putere, cu atacuri veninoase, calomnii, lipsa de fair-play, in care COR nu doreste sa se implice?

Sa traducem acest gest de fronda ca pe o manifestare de dezinteres fata de elita sportului romanesc?
Sau ca pe o ofensa personala, vizavi de faptul ca s-a afectat conceptul de „turism functionaresc”, atat de drag unora din membrii conducerii ministerului?

Afirmatii de genul „am dat, am majorat, am ajutat” le consider elemente de campanie electorala mascata.
Cred ca decizia MTS este justa. Astfel se va realiza o importanta economie la bugetul de stat.
Intotdeauna am fost de parere ca banii – si mai ales banii publici – trebuie respectati. Personal imi voi plati participarea la JO si absolut toate sumele pe care le-am obtinut in acesti doi ani de la CIO pentru serviciile aduse acestui for, le-am donat Comitetului Olimpic Roman.

Si, apropo de bani si de premieri: banii pe care dl. Crin Antonescu doreste sa ii ofere sportivilor la scara avionului, la intoarcerea de la Sydney, au fost deocamdata alocati bugetului COR. Sau domnul ministru doreste sa intampine delegatia olimpica a Romaniei de la Sydney cu alte premii-surpriza? Desigur, nimeni nu ar avea ceva de obiectat. Momentan, pentru premierile deja acordate, multumim Guvernului Romaniei si contributiei celor 23 de milioane de oameni, cei mai multi dintre ei pasionati ai sportului, bucurosi daca vor vedea romani pe podiumul de premiere, fericiti daca vor putea asculta imnul national de la Antipozi…

Presedintele Comitetului Olimpic Roman

P.S. 1. N-am afirmat niciodata ca cei de la MTS ar fi „politruci”. Expresia, daca a fost folosita cu mai multe luni in urma, s-a referit la situatia dinainte de 1989 si la asa-zisii „metodisti” care trebuiau sa insoteasca delegatiile. Sper ca „politrucii” au disparut definitiv din Romania de azi!

P.S. 2. In speranta ca sportivii din loturile olimpice nu se vor lasa afectati de aceasta situatie – pe care nu eu am creat-o -, adaug ca prezenta declaratie este finala si nu va mai fi urmata de nici o alta reactie din partea mea.

sursa: http://www.ziua.ro/display.php?data=2000-05-19&id=43975

Reclame

2 Comments

  1. Bine ai revenit!
    Si blogul arata mai bine ca fostul. 🙂

    Din ce am mai citit despre el, eu il vad pe CA ca un personaj cu hachitze, care ia masuri pripite si imbecile.
    Dar din 2000 au trecut 9 ani, poate s-a „maturizat” omul. Nu mai sare coarda, sare calul. 🙂

  2. 😀 Bine, Murfi!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: