Sari navigarea

Cine-i de vina?

01.08.1997 – Andrei PLESU
http://www.dilemaveche.ro/old/arhiva_dilema/236/plesu.htm

In ianuarie 1871, o gazeta din Germania (Augsburger Allgemeine Zeitung) publica o scrisoare a regelui Carol I, pe care ziarele si parlamentarii romani au transformat-o in prilej de scandal. Dupa aproape cinci ani de domnie, regele se plinge unui prieten de „putinul folos” pe care l-a putut aduce „acestei frumoase tari”. „A cui este vina?” – se intreaba Carol. „Nici a mea, nici a poporului in intregimea lui” – suna raspunsul. Atunci a cui? Sistematizind rapid ceea ce in textul regal se supune retoricii epistolare a momentului vom gasi trei explicatii posibile ale esecului:

1. O caracteristica psihologica globala: romanii sint un popor „care nu vrea sa fie condus si totusi nu e in stare sa se conduca singur”. Semetie, lipsa de disciplina interioara, haos. Stam prost cu „heghemoniconul”! Traim „neatirnarea” in tot echivocul ei: pe de o parte spirit independent, pe de alta volatilitate neguvernabila.

2. O caracteristica istorica si sociala: intre elite si masse e o fractura nevindecabila. Elitele sint emancipate, „bransate”, gata sa adopte ultima utopie la moda, massele sint de un conservatorism indaratnic. Cu alte cuvinte, elitele sufera de inadecvare, nu tin cont de spiritul locului, iar massele se comporta reticent, resentimentar, impulsiv. Rezultatul e ca elitele conducatoare obliga tara „sa treaca deodata si fara mijlocire de la un regim despotic la cea mai liberala Constitutie, precum nu are nici un popor din Europa”. Massele insa „nu se pot lauda cu virtutile cetatenesti ce se cer pentru o forma de stat cvasirepublicana”.

3. O caracteristica politica: inflatia „intrigilor de partid”. Fara comentarii.

E de observat ca, in efortul sau de a da un diagnostic crizei nationale, regele Carol I nu umbla dupa cauze externe. Nu cauta comploturi anti-romanesti, ghinioane geopolitice, fatalitati istorice. Buba e, pentru el, inauntru si nu se va vindeca niciodata daca o vom contempla mioritic, cu compatimirea de sine a victimei de profesie. De observat, de asemenea, ca cei de care regele se teme cel mai mult sint „ultrasovinistii”, mereu dispusi sa-l judece ca „lipsit de iubire pentru tara”. De observat, in sfirsit, este ca scrisoarea suveranului a enervat opinia publica. In Camera, Nicolae Blaremberg a comentat-o agresiv, propunind o motiune cu care s-au solidarizat destui, ziarul „Romanul” (evident!) a perorat, provocator, pe tema „domnului calcator de Constitutie” si „risipitor al averii publice”. (Vezi relatarea lui Titu Maiorescu, in „Istoria politica a Romaniei sub domnia lui Carol I”). Acest tip de reactie adauga celor trei explicatii ale esecului autohton amintite mai sus o a patra: lipsa de caracter, dublata de demagogia virtutii si a patriotismului.

Deunazi, auzeam citiva reprezentanti ai guvernului recunoscind ca reforma merge prost. Unul din ei era excedat de duplicitatea sindicatelor: declara, toate, ca vor restructurare, dar protesteaza vehement ori de cite ori restructurarea se produce sau incearca sa se produca. Sintem, deci, tot in momentul „Carol I”. Dar fara Carol I, fara Bratieni, fara Titu Maiorescu. Cine-i de vina?

Reclame

3 Comments

 1. Surprinzator!Si, daca te gandesti,ce a mai urmat de atunci,vreme de inca o sutacinzeci de ani, ce bolesnite s-au mai abatut si ne-au marcat…Buna postare

  • Andrei
  • Posted 28/10/2009 at 20:10
  • Permalink

  Nu se stie niciodata de unde pot aparea date relevante, asa ca va invit sa cititi si sa va exprimati, daca aveti, un punct de vedere, aici:
  http://andreisamericandream.wordpress.com/2009/10/28/o-controversa-importanta-de-pe-blogul-viitorului-premier-elena-udrea/

 2. In principiu, de vina e partidul lui Iliescu, dar nu poti da vina numai pe tovarasi. Fara cozile de topor din celelalte partide, nu era posibil sa ramanem in groapa asta de unde nu stim exact cum iesim.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: