Sari navigarea

„Orice analiza decantata la dreapta, contine o declinare la trecut, prezent si mai ales la coordonatele realpolitikului.”(Gabriel Savulescu)

  • preparator universitar in istorie, stiinte politice si retorica, institutul de istorie universala, facultatea de filosofie, universitatea din köln,
  • pr & media consultant, gs public relations,
  • candidat pnl la europarlamentare in 2009

http://www.ziareaz.ro/alegeri-europarlamentare/candidati/partidul-national-liberal/gabriel-savulescu.html

pentru inceput, sa urmarim declinarea la trecut a unei analize decantate la dreapta de catre un intelectual pnl:

Prinviind spre trecut este necesar sa constatam ca autorul politic si moral ale represalilor din 13-15 iunie 1990 este Miscarea Politica Frontul Salvarii Nationale. Din aceasta formatiune politica au emanat doua partide politice parlamentare: Partidul Democrat si Partidul Socialdemocrat.

In iunie 1990 PNL se afla in corzi. Sediul central era devastat pentru a treia oara intr-un interval de 6 luni, iar in interiorul partidului se structura ramura disidenta Aripa Tanara, din care in iulie 1990 va emana Partidul National Liberal-Aripa Tanara. 20 de ani mai tarziu PNL-AT , traieste politic prin Fundatia Horia Rusu.

Partidul Socialdemocrat, partid de stanga a fost si ramine adversarul natural al Partidului National Liberal.
http://aliantadreptei.wordpress.com/2010/06/02/piata-universitatii-de-dreapta-trecut-prezent-si-realpolitik/


o fi scapat ceva in urma procesului de decantare la care a fost supus tabloul politic al anului 1990 de catre dl preparator in istorie, stiinte politice si retorica?

poate citeva aspecte relativ minore pentru un pr & media consultant liberal:
* opozitia vremii cuprindea citeva alte partide (cum ar fi pnt-cd sau psd) si asociatii civice, unele chiar mai vizibile decit pnl, care apare mai degraba ca vocea a doua sau co-semnatar al diverselor initiative sau devastari
* piata universitatii nu a fost sustinuta nici de pnl, nici de celelalte partide istorice; a fost o manifestatie civica; pnl s-a remarcat in acea perioada mai degraba prin medierea (reconcilierea) pe care a incercat-o intre ion iliescu si asociatia timisoara; versiunea 2.0 a putut fi urmarita in direct in toamna trecuta
* refuzul dlui campeanu de a propune in alegeri impreuna cu pnt-cd un candidat unic si, in general, parcursul politic ambiguu al acestuia

Aşa cum era de aşteptat, FSN nu a lăsat nici o şansă partidelor de opoziţie să se organizeze în vederea scrutinului electoral. Conştientizând riscul unei grave disproporţii de mijloace, PNŢCD a anunţat intenţia de a realiza un front unit al opoziţiei. Era însă prea târziu, iar partidele convocate să finalizeze această idee se vor dovedi, nu tocmai interesate. În faţa unei opoziţii incoerente, FSN îşi pregătea propria succesiune.
Acordul de înfiinţare a CPUN, la 1 februarie 1990, dezvăluia o dată în plus, gama infinită a mijloacelor de manipulare de care dispuneau liderii FSN, dar şi naivitatea opoziţiei, satisfăcută subit că poate participa la exercitarea puterii. Liderul PNL, Radu Câmpeanu, abia dacă îşi putea stăpâni bucuria: „Noi am obţinut mai mult decât speram la începutul reuniunii”. Nici Sergiu Cunescu, de la PSDR nu se lasă mai prejos: „Noi am obţinut maximum din ce se putea obţine azi”. Trecuseră numai trei zile de la contramanifestaţia feseniştilor şi doi lideri ai opoziţiei erau deja fericiţi! Vor avea însă foarte curând ocazia să se convingă de „bunele intenţii” ale lui Ion Iliescu şi confraţii.
http://www.corneliu-coposu.ro/articol/index.php/214_12_de_la_cfsn_la_cpun_sau_tactica_tovarasilor_de_drum/

La 30 aprilie 1990, exasperate de violenţa contramanifestaţiilor frontiste, cele trei partide istorice – PNŢCD, PNL şi PSDR – publică un comunicat prin care ameninţă cu boicotarea alegerilor, dacă Puterea nu ia măsuri pentru calmarea spiritelor. Nu va trece mult timp şi candidatul liberal Radu Câmpeanu se va grăbi să nuanţeze şi să reinterpreteze sensul originar al documentului. În ziua de 1 mai, în cadrul unei conferinţe de presă ţinută la Bucureşti, Doina Cornea a cerut solidaritate internaţională, pentru cauza opoziţiei din România, agresată şi împiedicată sistematic să-şi desfăşoare campania.
Ambiguităţile şi inconsecvenţele lui Radu Câmpeanu au fost mereu pe gustul lui Ion Iliescu. Iar despre activităţile liderului liberal, ca vicepreşedinte al CPUN şi al Senatului, Ion Iliescu este de-a dreptul încântat. Să fie întâmplător faptul că dintre toţi liderii opoziţiei, Iliescu îl preferă pe Radu Câmpeanu? Nedumeririle încep să se risipească atunci când constatăm că liderul liberal a avut o conduită duplicitară în numeroase ocazii, în anul 1990 şi în cei care vor urma.
[…]
„Intoleranţă şi isterie” – acestea sunt cuvintele cele mai des rostite de ziariştii francezi cu privire la campania ochestrată de FSN împotriva opoziţiei. Iliescu este „soarele care răsare”, Petre Roman este „idolul femeilor”, în schimb Doina Cornea este bolnavă, iar demonstranţii din Piaţa Universităţii sunt „mercenari plătiţi de Ion Raţiu”. Aceste „judecăţi” sunt rostite, curent, de către adepţii lui Ion Iliescu

Silviu Brucan este convins că în piaţă sunt aproape 250 de manifestanţi „profesionişti”, adică nucleul dur, care sunt plătiţi cu ziua. De către cine? „Un singur om are mijloacele să acţioneze astfel în ţară”. Evident, persoana vizată este Ion Raţiu.
http://www.corneliu-coposu.ro/articol/index.php/216_13b_din_tainele_democratiei_originale_partea_a_ii-a_despre_c_coposu/

despre structurarea ramurii disidente Aripa Tanara si despre emanatii acesteia wikipedia, o sursa discutabila de informatii dupa cum se stie, pastreaza si unele sedimente picante pe care dl savulescu, membru pnl din 1990, le inlatura in procesul de albire a propriei istorii:

„După o scurtă perioadă de la alegeri, intrând în conflict cu vechii liberali, Dinu Patriciu, împreună cu Călin Popescu-Tăriceanu, Horia Rusu şi Viorel Cataramă, au provocat o sciziune în partid prin înfiinţarea la 25 iulie 1990 a PNL-Aripa Tânără, formaţiune ce va fi condusă de Patriciu.
În anul 1991, PNL-Aripa Tânără semnează, alături de FSN, Carta pentru Reformă şi Democraţie, intrând în Guvernul Petre Roman (2) remaniat. Ca urmare a acestei alianţe, Dinu Patriciu devine ministrul lucrărilor publice şi amenajării teritoriului.”
http://ro.wikipedia.org/wiki/Dinu_Patriciu

tot din jocul democratic promovat de pnl fac parte si urmatoarele trairi politice cu adversarul lor natural de la inceputul anilor 90:
* participarea liberalilor in guvernele stolojan si vacaroiu: quintus – ministrul justitiei si informator, catarama – minitrul industriilor, danielescu – ministrul finantelor si gropar al safi, secretari de stat, etc
* slabirea potentialului electoral al cdr in 1992 prin iesirea pnl inainte de alegerile generale si prin avansarea de propuneri nastrusnice de soiul regele mihai – candidat la presedintie

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: