Sari navigarea

SCRISOARE DE PROTEST

Domnule Prim-Ministru Emil Boc,
Domnule Presedinte al Romaniei Traian Basescu,
Domnule Avocat al Poporului prof.univ.dr. Ioan Muraru,
Domnule Presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean,

Impunerea CAS pe drepturile de autor, in dispretul Constitutiei Romaniei si al legilor nationale si internationale care apara proprietatea intelectuala, ne obliga pe noi, semnatarii acestei SCRISORI DE PROTEST, creatori si detinatori de drepturi de autor, sa protestam cu fermitate si sa cerem Guvernului Romaniei ori Curtii Constitutionale sa corijeze o decizie neconstitutionala si care ii va fa face pe cei mai multi dintre detinatorii de drepturi de autor sa traiasca la limita de jos a subzistentei. Atragem atentia decidentilor din Executivul Romaniei ca vom folosi, pana la rezolvarea cererii noastre, toate formele legale de protest, atat pe plan national, cat si pe plan international.

Guvernul Romaniei nu trebuie sa puna niciodata biruri sociale pe creatie pentru ca rezultatele acesteia nu sunt produse de serie, sunt produse unicat!, chiar si atunci cand un jurnalist ori un scriitor scrie un text critic la adresa guvernarii sau a clasei politice. Talentul, harul si travaliul interior al fiecaruia dintre creatori nu sunt mediate nici de Fisc, nici de cei de la putere, ci numai si numai de bunul Dumnezeu.

In al doisprezecelea ceas, opriti exodul de creiere din Romania si saracirea celor care apara prin operele lor unice identitatea culturala si spirituala a Romaniei!

semnatari: Mircea Cartarescu, Gabriela Adamesteanu, Serban Foarta, Ana Blandiana, cantareata de jazz Maria Raducanu​​, graficianul Ion Barbu sau regizorul Victor Ioan Frunza

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7558563-mircea-cartarescu-ana-blandiana-ion-barbu-semneaza-scrisoare-protest-adresata-premierului-presedintelui-romaniei.htm?cfadac=

A.

Lege nr. 8/2006 din 11/01/2006 privind instituirea indemnizatiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica

Art. 1. –
(1) Prezenta lege reglementeaza dreptul la o indemnizatie lunara in beneficiul pensionarilor sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite si recunoscute ca persoane juridice de utilitate publica, potrivit dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari prin Legea nr. 246/2005.
(2) Cuantumul indemnizatiei reprezinta echivalentul a 50% din pensia cuvenita titularului sau, dupa caz, aflata in plata la data solicitarii.
(3) Indemnizatia nu se acorda persoanelor prevazute la alin. (1) care beneficiaza de indemnizatia acordata potrivit Legii nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizatiei de merit, cu modificarile ulterioare.

http://www.juris.ro/legislatie-detaliu/Lege-nr-82006-din-11012006-privind-instituirea-indemnizatiei-pentru-pensionarii-sistemului-public-de-pensii-membri-ai-uniunilor-de-creatori-legal-constituite-si-recunoscute-ca-persoane-juridice-de-utilitate-publica/

B.

DESTINATIILE TAXEI TIMBRULUI LITERAR. Taxele adunate vor fi distribuite in vederea maririi pensiilor scriitorilor care traiesc la limita supravietuirii, asigurarea pentru acestia a unor compensatii suplimentare, sustinerea revistelor culturale reginonale, permisa de lege, renovarea si intretinerea sediilor filialelor, la toate acestea adaugandu-se o suma care sa sustina festivaluri de interes.C.

LEGE nr. 118 din 15 martie 2002 pentru instituirea indemnizatiei de merit
Art. 1
Pentru realizari deosebite si pentru recompensarea unei activitati de notorietate în domeniul culturii, stiintei si sportului se instituie indemnizatia de merit.

Art. 5
(1)Cuantumul lunar al indemnizatiei de merit este egal cu 3 salarii minime brute pe tara si este neimpozabil.
(2)Numarul total de indemnizatii de merit este de 1.500.

si o bomboana, evident:

Stimate domnule director,

Va scriu bulversat de lectura listei scriitorilor care au primit „indemnizatie de merit“ si pe care ati publicat-o (impreuna cu alte cinci liste: cineasti, artisti plastici, arhitecti, oameni de teatru, compozitori-muzicologi) in Nr. 210 al Observatorului cultural.
Nu sint in masura sa comentez celelalte liste, dar – ca profesor de romana, pensionar – pot sa va spun ca am ramas socat de mediocritatea si penuria contrastanta ce rezulta din parcurgerea celor 100 de nume, intre care citeva sint stralucite, altele (ajungind pina la 20-30%) sint onorabile, dar restul de 60-70% sint pur si simplu inexistente ca prezenta si valoare in esichierul istoriei literare.

M-am intrebat ingrozit ce figura am face daca, intr-un concurs literar universal (utopic, bineinteles), ne-am prezenta cu aceasta echipa, dominata de fosti politruci, de anonimi si veleitari, justificata din pacate doar de acei citiva, pomeniti mai sus, care (din nevoie, banuiesc) s-au lasat amestecati.
Astfel, m-am intrebat ce cauta Gabriel Liiceanu, Gabriela Adamesteanu, Mihai Sora linga Ion Brad, Dinu Sararu sau Mircea Radu Iacoban? Sau vesnici revoltati ca Alexandru George, Ileana Malancioiu, Angela Marinescu alaturi de Mircea Micu, Haidu Gyözö si Ion Hobana (politruci peceristi binecunoscuti)?
Am inteles ca virsta limita ar fi 60 de ani (ceea ce dintr-un condei elimina scriitorii mai tineri). Dar chiar deasupra acestei virste apar omisiuni care te pun pe ginduri.

De ce, bunaoara, D. Tepeneag, dar nu si Paul Goma sau Bujor Nedelcovici (sau chiar Monica Lovinescu si Virgil Ierunca)?
De ce Ioana Postelnicu si Nicolae Balota, dar nu Barbu Brezianu si Adrian Marino?
De ce (in cadrul „generatiei ’60“) Ion Gheorghe si Anghel Dumbraveanu sint preferati Anei Blandiana si lui Ilie Constantin?
Cea mai jignitoare fraza din prezentarea „grupei scriitori“ (nu pot sa nu remarc terminologia cazona a Ministerului Culturii si Cultelor) este nota din subsol: „Mircea Martin, Eugen Negrici si Ion Pop au fost aprobati (s.m.), dar cu conditia iesirii la pensie“ (!).

Asadar, conditia acordarii „meritului“ consta in retragerea din viata activa? Cei trei profesori au facut cerere, care le-a fost aprobata conditionat?
Inseamna, oare, ca toti „indemnizatii“ si-au dat demisia din posturile ocupate? Dar chiar intre cei „aprobati“ (dupa cum se vede chiar din numele razlet citate de mine), unii sint salariati si chiar sefi de institutie. Ca sa nu mai vorbesc de membrii Academiei Romane, care – multi dintre ei – exercita profesii remunerate, au suplimentar indemnizatia de academician (plus alte beneficii) si nu sint exceptati de la „indemnizatia de merit“, ba dimpotriva o primesc in bloc (ce-i drept, cum spuneati, ca „oameni de stiinta“, fie ei si scriitori!).
Pe de alta parte, din cite se stie, virsta limita a primirii in Academia Romana este 60 (sau 65) de ani; daca ai fost primit, esti demn de indemnizatiile de academician, respectiv de merit si iti poti si exercita profesia. Daca n-ai fost primit, primesti indemnizatia de merit doar daca iesi la pensie…

Si nedumeririle pot continua la infinit: pot „merita“, oare, doar 100 de scriitori trecuti de 60 ani? Ce se intimpla in perspectiva cu tinerii valorosi, a caror cariera poate fi intrerupta din cauza mizeriei in care se zbate cultura? Sa astepte ei implinirea a sase decenii si apoi sa se elibereze un loc prin moartea unuia dintre cei premiati? Fiind pe lista atitia oameni carora, probabil, li s-a dat indemnizatia din motive de saracie, ma intreb de ce nu s-a reglementat, cum era normal, problema lor sociala prin sistemul pensiilor de stat, care ar trebui sa respecte profesia de scriitor (din cite stiu, pensiile scriitorilor sint acum cele mai mici din tara, cu exceptia taranilor), iar indemnizatiile de merit sa fie date celor cu adevarat merituosi.
Asa cum arata acum „grupa scriitori“ seamana cu lista datornicilor de la defunctul Fond Literar de pe vremuri, in care cazurile sociale erau amestecate indecent cu nume din clientela politica a epocii, dupa cum s-a aratat in gazetele post-decembriste.

In consecinta, domnule director, pentru ca sint un contribuabil roman si as vrea sa stiu unde se duc banii pe care ii platesc statului, va felicit pentru deschiderea acestei discutii despre una din cele mai flagrante afaceri electorale (nu se aplica o lege votata in 2002 abia in anul 2004?) si v-as fi recunoscator daca ati continua publicind:
– textul Legii 118/2002, numele initiatorilor, precum si textul normelor de aplicare;
– lista academicienilor care vor primi „indemnizatia de merit“;
– (in cazul scriitorilor, de la care am pornit) o ancheta printre cei care nu figureaza pe lista, fie pentru ca n-au fost trecuti, fie pentru ca au refuzat (si in ambele cazuri, cu intrebarea „de ce?“).
Raminindu-va indatorat pentru obiectivitatea cu care urmariti fenomenul cultural, primiti multumirile mele.

Prof. Silviu MANOLIU

Bucuresti, 7 martie 2004

http://www.observatorcultural.ro/Despre-indemnizatiile-de-merit*articleID_10468-articles_details.html

Reclame

One Comment

  1. Nu ştiu dacă taxele astea suplimentare sînt neconstituţionale dar sgur sînt antieconomice. Nu e vorba numai de cei plătiţi pe drepturi de autor ci şi de persoanele fizice autorizate, şi nu e vorba numai de banii pierduţi ci şi de timpul perdut.
    Un nou atac al guvernanţilor împotriva libertăţii economice. Petiţie online
    Din nou despre OUG 58/2010. Cît cîştigă şi cît pierde statul
    Comentarii ale celor care au iscălit petiţia


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: