Sari navigarea

Din Valea Secetei pe Valea Inundaţiilor

Ioan Rotundu, 01.07.2010
[…]
Ne-am grăbit să ajungem la Primăria Blândeşti, să aflăm dacă Burla le-a provocat vreun necaz. Primarul Eugen Ciobanu tocmai terminase de inaugurat un pod, ţinuse o şedinţă şi trecuse la cunoscutul „punct 5” mult aşteptat după fiecare şedinţă în regimul comunist. De inundaţii nici vorbă, aşa că primarul a considerat mai nimerită o inundaţie stomacală cu vin şi ceva tărie. A desfăcut dopul la sticle cu o asemenea dexteritate că l-ar fi invidiat orice ospătar cu pretenţie în meserie. L-am lăsat să-i tihnească şi ne-am dus la iazul Dracşani, punctul cheie de pe întreaga vale a Sitnei.
[…]

http://www.jurnalulbtd.ro/1-Iulie-2010-arhivat-2134

Haos şi incompetenţă în conducerea judeţului

Ioan Rotundu, 02.07.2010
Stihiile naturii s-au dezlănţuit cu o furie greu de anticipat, au luat pe nepregătite atât autorităţile judeţului, pe cele locale dar şi populaţia.

Spre exemplu, la Dorohoi, imediat ce baierele cerului s-au dezlegat deasupra oraşului, nimeni din primăria oraşului n-a prevăzut că după aşa o ploaie torenţială vor urma inundaţii. Nimeni nu s-a gândit să dea alarma celor aflaţi în zonele joase ale oraşului, pentru a se salva şi a-şi salva agoniseala.

Dar nu mă mir de cum s-au derulat evenimentele la Dorohoi, de vreme ce de la nivelul judeţului s-a manifestat o dezorganizare totală. Prefectul fiind plecat în concediu, subprefectul Daniel Moruzi, total lipsit de experienţă în munca de administraţie, a fost copleşit de evenimente. Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac, a considerat că nu este de datoria sa să se afle în miezul evenimentelor, lăsând totul în seama Prefecturii.

Singurii care au acţionat organizat şi cu o anumită rapiditate au fost pompierii.Dar abundenţa evenimentelor, aria geografică largă în care s-au produs inundaţiile, nu le-a permis nici lor să facă faţă tuturor problemelor din teren. Drama acestor inundaţii a evidenţiat faptul că avem o conducere administrativă incompetentă şi incapabilă să gestioneze astfel de evenimente.

Marea dramă este că incompetenţa lor are drept consecinţă pierderea de vieţi omeneşti, aşa cum s-a întâmplat şi de această dată. În momentul în care au năvălit puhoaiele de apă, oamenii s-au panicat şi n-au ştiut cum să reacţioneze. La Dorohoi au murit înecaţi în casă, la ceas de noapte. Din momentul în care ploaia a trecut şi primele semne ale inundaţiilor au apărut, trebuia să fie prezenţi în zonele fierbinţi oameni instruiţi care să explice populaţiei cum trebuie procedat. Nimic din toate acestea. Abia după ce morţii au devenit cifre statistice s-au alarmat şi autorităţile locale şi judeţene.

Cheltuim bani pe tot felul de şedinţe, de programe de instruire, pe cursuri de specializare atât cu primarii cât şi cu viceprimarii de comune. Numai că cei doi sunt acolo vremelnic, ajunşi pe căi politice. Când ei nu mai sunt aleşi, toată cheltuiala cu instruirea lor devine inutilă. Trebuie instruiţi şi acei funcţionari de la primării care au atribuţiuni pe linie de incendii, inundaţii şi alte calamităţi naturale. Ei trebuie să fie firul roşu al unor astfel de evenimente şi tot ei trebuie să fie cei care să ţină legătura cu omologii lor de la judeţ
S-a mai constatat că populaţia nu este instruită şi pentru situaţii de inundaţii imprevizibile, greu sau imposibil de anticipat. Dacă erau cât de cât informaţi, nu rămâneau peste noapte în casă, când apa venea şuvoaie. Îşi luau buletinul, banii dacă aveau şi eventualele lucruri de preţ, fugind din calea pericolului. Nimeni n-a procedat aşa. Nici măcar informarea primitivă, medievală, cu trasul clopotului în dungă nu s-a folosit.

Recomand autorităţilor judeţului să ia lecţii de organizare de la primarii de pe valea Jijiei. Primarii comunelor Corlăteni, Ungureni, Dângen, Truşeşti, Albeşti au fost tot timpul în legătură telefonică şi s-au informat reciproc asupra nivelului apei şi ce mai trebuie de făcut.. Aceşti primari n-au dormit câteva nopţi, dar şi-au informat sătenii cu ce măsuri trebuie luate, s-au implicat direct în evacuări, au luat măsuri de ajutorare a sinistraţilor. Totul fără ajutor de la „deştepţii” de la judeţ.

Dar şi pe baricada populaţiei s-au petrecut lucruri nefireşti. Marţi, de-a lungul Siretului, multă lume beată privea la apele râului ca la o curiozitate, fără a se gândi cum vor acţiona dacă apele cresc brusc. La Dorohoi, în timp ce pompierii trăgeau la greu de furtunurilor motopompelor, mutându-le de la o casă la alta, liota de oameni inundaţi priveau pasiv la ei, fără a pune mâna. Mai mult, cei cu o ţuică la cap mai dădeau şi ordine unde anume să fie scoasă apa. Nici aşa nu este corect. Nu pompierii şi jandarmii trebuie să ducă greul unor astfel de nenorociri. În primul rând noi trebuie să ne apărăm munca, ei doar să ne ajute.
Neajunsurile semnalate sunt multe. Mai ales în curtea administraţiei judeţului. Măcar de ne-ar fi de învăţătură pentru viitor. Dar nu cred! Părerea mea!

http://www.jurnalulbtd.ro/articol-Editorial-Haos-si-incompetenta-in-conducerea-judetului-15-2135.html

Cei din Dorohoi îşi merită soarta!

Ioan Rotundu, 06.07.2010
[…]
Societatea noastră este încă roabă a mentalităţilor regimului comunist, gândim stângist şi bazat pe ajutorul public, fără să ne întrebăm ai cui bani îi cerem atunci când suntem loviţi de vitregiile naturii. Acei care au comentat plângând pe umărul dorohoienilor inundaţi n-au deloc memorie socială. Cine îi despăgubeşte pe cei cărora le ard casele? Cine plăteşte ratele la bancă pentru soţii care mor în accidentele auto generate de şoselele proaste? Cine ajută familiile care-şi pierd unul dintre soţi în accidente de muncă mortale prin ţările Europei? Dar să exemplificăm cu ce s-a întâmplat la noi. Am văzut dezastrul produs de inundaţiile din judeţul Hunedoara. Mult mai grave decât la Dorohoi. Numai că Antenele lui Voiculescu n-au mediatizat evenimentul pentru că oamenii de acolo nu plâng, pun mâna şi repară ce apele au stricat.

În opinia mea dorohoienii îşi merită soarta. Plătesc acum tributul pentru cei douăzeci de ani postdecembrişti când şi-au ales numai primari social-democraţi, relicve ale comunismului, primari incapabili să ia decizii după mintea şi capul lor şi să scoată municipiul Dorohoi din mocirla în care l-a băgat social-democraţia. Dorohoienii au uitat prea repede că vreme de 12 ani l-au ales primar pe activistul sindical şi comunist totodată Vasile Gherasim, cel care a distrus coloana vertebrală a industriei oraşului, blocând venirea investitorilor străini.

Vreme de 12 ani Gherasim a consumat bugetul Dorohoiului pe ajutoare sociale la aşa-zişii necăjiţi, fără a-i trimite mai întâi la muncă. În 1998 am fost oprit de portarul primăriei să intru la Gherasim pe motiv că-i foarte ocupat. Peste o jumătate de oră a ieşit de la el cinci ţigănci îmbrăcate înflorat, proaspăt întoarse de prin Europa, pline cu bijuterii din aur, gălăgioase şi care veniseră la primar să le înscrie la ajutorul social.
Împărţind bugetul la săraci, Gherasim şi-a asigurat trei mandate consecutive de primar. Când dorohoienii n-au mai putut răbda, l-au schimbat pe Gherasim cu un alt social-democrat, Sergiu Lungu. Iar noul primar s-a apucat de afaceri prospere familiei sale, aşa că a ajuns să fie anchetat de DNA. Ca să scape de dosare s-au refugiat în PDL. N-a făcut nimic pentru oraş, doar a sporit zestrea necazurilor moştenită de la Gherasim. Pe Lungu dorohoienii l-au schimbat tot cu un social-democrat, fost şef în industria socialistă, respectiv la IMUGDP. Dorin Alexandrescu n-a demonstrat veleităţi de bun manager. A contribuit la falimentarea fabricii unde a fost în conducere, n-a excelat un mandat ca viceprimar al oraşului, dar dorohoienii l-au votat pentru că, aşa cum numai social-democraţii ştiu s-o facă, le-a făcut promisiuni tentante.

Are doi ani ca primar şi n-a fost în stare să termine măcar lucrările de pe bulevardul central, o carte de vizită ruşinoasă pentru oraş. Să mai adaug că de pe urma lucrărilor neterminate sau terminate în ani şi ani au profitat mulţi. Şi iar prea repede au uitat dorohoienii că firma Codin a încasat multe miliarde de lei de pe urma lucrărilor la „Bulevardul Gherasim”, lucrare finalizată prost. Unde erau cei de la Serviciul urbanism din Primăria Dorohoi când s-a executat lucrarea? N-au văzut că strada şi trotuarul sunt mai sus decât pragul caselor şi că orice ploaie mai bogată poate provoca inundaţii? Iată că dezastrul s-a produs, dar dorohoienii dau vina pe alţii, nu pe cei pe care ei i-au votat cu o majoritate zdrobitoare.

Cum se poate ca un primar de municipiu să-i spună şefului de stat că el n-a priceput diferenţa dintre Codul galben şi cel roşu şi că n-a ştiut ce are de făcut? Nici o reacţie a dorohoienilor la o astfel de declaraţie extrem de ruşinoasă pentru primarul lor. Aşa că îşi merită soarta pentru că este consecinţa prostiei lor de a vota. Au votat promisiunile şi nu competenţa candidatului. Iată de ce nu pot să le plâng de milă!

http://www.jurnalulbtd.ro/articol-Editorial-Cei-din-Dorohoi-isi-merita-soarta-1-2138.html

Lasă un comentariu